петък, 25 март 2011 г.

Антоновден

Празникът Антоновден известен на нашите сънародници и като Лелинден според поверието се празнува най-вече за предпазване от болести. Свети Антоний според православието е реално съществуваща личност живяла в отшелничество и спасила много човешки животи, поради което той е провъзгласен за светец.

Празникът е известен и с друга легенда свързана с неговия брат близнак свети Атанас, в която се споменава, че те измислили ковашките клещи и на този ден празнуват не само именниците Антон-Антония, но и това е професионален празник на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Празникът е и доказателство за мирно доказване на правата вяра чрез диалог, а не чрез сила, и че истината винаги побеждава, но това също не се забравя от страдащите и признателните изцелени от болести като – чума, шарка и синя пъпка. Празникът свети Антоний в много краища на страната се почита със специално омесени содени питки намазани с мед, които се раздават на близки и съседи за здраве , а първото парче от питката се нарича за лелята – чумата и се слага на тавана.

На този празник жените не бива да предат, плетат или шият, а също и не бива да варят боб и леща, тъй като лелята може да се разсърди и да забави изцелението от тези болести. Всички майки стриктно спазват забраните, защото поверието е доказателство за истинността на тези забрани. А коя майка не е изживяла мъчителната шарка на своето дете и кошмара от пъпките!

Празнувайте празника с почит към Господа и неговите верни последователи които разнесли божието слово по земята ни и заслужили достойно нашето уважение като пра, пра. . .отците ни провъзгласили за светии. Празникът свети Антоний ни задължава да поздравим именниците с достойното име, което носят и да съхранят ореола на предшественика си за идните поколения!!!

Празникът Свети Антоний се празнува по грегорянския и юлиански календар на 4 -17 януари и както всички знаем изборът е ваш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар