петък, 25 март 2011 г.

Бабинден

Бабинден е празник, който се празнува в нашата родина по грегорянския и юлиянския календар, което ни дава много добра представа за нашата християнска душа и да не забравяме, че всички християнски празници се празнуват по два пъти в разстояние на 13 дни. 8 – 21 януари е езически празник просъществувал през вековете и ден, в който родилките и младите майки благодарят на бабата или на лекаря помогнал им да доведат новия човек на бял свят.

Затова този празник е с обединяващо име – ден на родилната помощ, а младите майки благодарят с подаръци, картички, музикални поздрави и други съвременни изразни средства. Сега ние ще пишем за традицията при провеждането на празника Бабин ден и вярванията свързани с плода и неговото успешно появяване от утробата на родилката. Съветите, които Бабата дава трябва да се спазват през цялата бременност, а ако вие ги изпълнявате тя ще ви изроди леко и ще се сдобието със здраво и щастливо бебе.

Историята на самия празник започва с наливането на прясна вода от млади майки с деца от 1 до 3 години и една от тях полива на бабувалата жена, дава и калъп сапун да си измие ръцете и чиста кърпа да ги избърше. Празникът е известен с пръскане с вода на малките деца от Бабата и 3 пъти изричане на думите – да подрипват децата и да са бели и червени. Самото поливане се извършва под плодно дърво, върху дръвника или отпред на стълбите и след поливането Бабата закичва младата майка с китка здравец вързан с червен и бял конец.

Всички майки дошли да почетат Бабата на този празник носят свои дарове, които качват на дясното й рамо, а пълнената кокошка, питата, баницата и виното внасят в дома за общата трапеза. Празнуват само жените на обяда, а привечер могат да присъстват и мъже, които най-вече служат за закачки и да им се напомни, че трябва да изпълняват мъжките си задължения в брачното ложе. Празникът е израз на почит към най-почитаната Баба от младите майки, техните дъщери, снахи, а от нас Благодарим, че ви има!

Няма коментари:

Публикуване на коментар