събота, 2 април 2011 г.

Цветница

Цветница е подвижен християнски религиозен празник и се празнува от православната, католическата и протестанската църква в неделята след Лазаровден. Празникът е обвързан с цветята и цъфтежа, а осветените върбови клонки ни даряват със здраве през годината и миг духовно пречистване. Историята на празника Цветница е свързана с Господа и неговия земен син Иисус Христос, който в последните си земни дни доказва по безспорен начин християнското учение и неговото изкупление на нашите грехове.

Хубавата вест за възкресението на Лазар е обиколила земята и вярващите очакват с умиление Божия син пред вратите на Йерусалим, а той приближен от възкръсналия и своите ученици пристига на гърба на едно магаре. Екзалтираните от чудото хора сваляли дрехите си и хвърляли палмови листа на пътя, по който той минавал. Този ден празникът на вярата бил възпят – Осанна! Благословен идещият в името Господне, Царят израилев! и т.н., с което хората се надявали, че той ще донесе и свободата на израилевия народ. Празникът продължил с изгонването на търговците от района на храма и изцелението на много болни и недъгави хора, с което Божия син доказал пред множеството божествените си възможности.

На този свят ден се прекадяват и преливат гробовете на нашите близки, защото Библията пише, че те все още чакат Възкресение! Празникът и до днес е дълбоко религиозен и в църквите се четат молитви и се пеят песни във възхвала на Божия син, а осветените върбови клонки сплетени на венец продължават да ни носят здраве на всички в къщи. Преминавайки от религиозната тематика към светското значение на празника не можем да не пожелаем на всички именници, носещи имена на цветя, много здраве и дълголетие, а на трапезата да присъства риба като храна, защото Празникът е в пост!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар