събота, 2 април 2011 г.

Трифоновден

Празникът на 14 февруари е обкичен с два повода за благославяне и те са за свети Валентин и за свети Трифон Зарезан. Празнувайте, който искате от двата, но не забравяйте да полеете празника с качествено вино и добра компания. Легендите и за православния празник свети Трифон Зарезан са различни, както и за католическия свети Валентин, така че ще ви въведем посредством наш прочит на историите им на реално съществуващи хора в древността. Трифон бил лозар и брат на Богородица, която минала покрай неговото лозе на път към църквата да чете молитва за 40-тия ден от рождението на своя син Иисус, а той и се присмял за начина, по който била заченала.

Света Богородица решила да накаже брат си за обидните думи и отишла при жена му с вестта, че той си е отрязал носа и притиснената жена тръгнала да го спасява. Пристигнала на лозето и изумена видяла, че той е здрав и зарязва лозите, разказала на мъжа си за стореното от сестра му и Трифон се разсмял, но не могъл да развесели уплашената си жена. Затова решил да й покаже как се зарязва лозата и от престарание вместо отгоре надолу той отрязал отдолу-нагоре и така наистина си отрязал носа и станал свети Трифон Зарезан.

Празникът е известен на етнографите и като култ към Бога на виното Дионисий, покровител на веселието и лозята, който където мине научава хората да отглеждат лозя и да правят вина, да се веселят на открито. Празникът свети Трифон Зарезан е за хора, които все още почитат българската традиция и честват този празник по грегорианския календар. Празникът е и последен от зимните празници, на който се пие най-хубавото вино и се празнува от всички мъже и жени, а трапезите са пълни с богати мезета!

Няма коментари:

Публикуване на коментар