четвъртък, 31 март 2011 г.

3 март

Празникът – 3 март е национален светски празник, отбелязващ възраждането на Третата Българска държава, а 500-годишното турско робство е приключило и нещастният български народ е щастлив от извоюваната свобода. Благодарен на Русия за проявения героизъм на руския, румънския, сръбския , черногорския народи и българските опълченци дали живота си в руско – турската война, и дали начало на нова епоха за изстрадала България.

Сан Стефанския мирен договор слага край на една одисея за един измъчен народ дал свидни жертви по пътя на свободата си и оцелял физически и духовно през вековете. Празникът през годините е минавал под различни политически пристрастия, но запазил величието си благодарение на истинската всенародна почит към героите дали живота си за нашата свобода. За първи път празникът 3 март се празнува като официален държавен светски празник през 1880 година, 2 години след провъзгласяването ни като свободна държава и се празнува в новата столица София.

Празникът е обединител на всички българи и с това, че от предците си сме наследили националния Химн, национален Герб и национално самосъзнание на малочислен, но горд народ, който почита миналото и гради своето настояще и бъдеще. През 133-годишната си история празникът е доказал своето заслужено място от велики дати на един народ, дал на света Паисий, Бенковски, Ботев, Левски и други знайни и незнайни герои превърнали делата си в национална светиня!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар