четвъртък, 31 март 2011 г.

Йордановден

6 януари е третият по величина празник в православната църква, а наименованието му Йорданов ден се свързва с кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В различните райони на нашата родина празникът се нарича Кръстовден ден, Водици или Водокръщи. Библейското наименование на празника е Богоявление и ознаменува кръщението на Божия син, а ритуалното хвърляне на кръста във водоемите дава началото на Богоявленският водосвет и подмяната на светената вода във храмовете, която пречиства душата и изцелява болните.

Празникът Йорданов ден е съхранен през вековете и укрепва вярата на православните християни. При Богоявленският водосвет се освещават бойните знамена - светини на Българската Армия и независимо от подмяната на структурата на армията съхраняването на тази традиция ни прави достойни хора на милото ни отечество.

Празникът Богоявление или Йорданов ден е известен и с края на мръсните дни и различни ритуални обреди в цялата страна. Празникът Йорданов ден е свързан и с много лични преживявания на именниците като Йордан, Божана, Боголюб и други производни на тези имена и благословени с божията благодат, а от нас те получават искрени пожелания за сбъдването й! От ритуалните измивания и пръскания с вода на празника Богоявление се дава началото на обичая с пръскането на имениците независимо от годишните времена.

В сбит текст ви напомняме за национални празници и традиции помогнали ни да пребъдем през вековете, а нашите наследници да съхранят и предадат на следващото поколение вярата и обичаите ни. Празникът Йорданов ден е за православните християни и той носи своето послание към тях, а за католиците е Празникът на трите Влъхви и традицията е свързана с поднасяне на подаръци и пожелания за Новата година.

Независимо от наименованието на Празника празнуват православни и католици по цялото земно кълбо. Честито и наздраве на всички хора с чисти помисли, пречистена душа и тяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар