четвъртък, 31 март 2011 г.

Гергьовден

6 май е празник посветен на Свети Георги Победоносец и вторият по брой именници в нашата страна, а легендата за началото му е все още неустановена. Важното е, че заема национално място в съкровищницата от празници в Българския календар и този ден се свързва не само с овчарите, но и с Българската армия още от нейното създаване.

Както всичко в нашите земи и този празник е зареден с мистика през вековете, а така също от по-новата си история е свързан с Първия орден за Храброст, спечелен на бойното поле. Независимо от политическата конюнктура празникът е честван по социален и по религиозен принцип, а пролетното време допринася за обединяващата трапеза със задължителното агне за курбан.

Свети Георги Победоносец – олицетворение на победител на ламята и отключващ изворите, покровител на плодородието на нивите и животните, носещ здраве и веселие на хората. Много важни обредни ритуали във връзка с този Празник се съхраняват и до днес, като колене на агне – доказателство за християнска вяра, а така също на този ден по традиция за първи път се яде пресен чесен и се пие мляко от овцете и козите.

Други обреди значими и до днес са връзване на люлки, а момците да люлеят момите като по този начин се уговарят бъдещи бракове и с това се гарантира продължението на човешкия род. Празникът е най-веселият от всички през годината и с това, че дава Надежда за ново успешно начало във всички области на човешкия бит, дава и криле за извисения човешки дух за Победа.

Минавайки през историята на този велик празник – свети Георги Победоносец не можем да отминем дъжда като божествено доказателство за плодовитостта на природа, животни и хора. Съвремието ни отключва различни тълкования на едно или друго събитие, но всички вярват в празника на Победата, Надеждата и новото Начало, а за нашите близки и приятели, носещи името на светеца да пожелаем много здраве и успехи!!! Наздраве!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар