петък, 25 март 2011 г.

Бъдни вечер

Бъдни вечер е празник, при които е желателно цялото семейство да се събере около трапезата, защото на тази вечеря храната е постна, споделена и от всички наши починали роднини. Бъдни вечер е важна, защото преди да се седне на трапезата трябва да се прекади с тамян дома против зли духове, а пък най-възрастният да запали огъня, който ще гори цяла нощ. Този празник Бъдни вечер е запазил през вековете своята символика и традиция. И макар, че обществото ни да е все по-атеистично всички му се радват и като предшественик на коледните и новогодишните празници.

В тон с традицията да не забравя да отбележа, че ястията на трапезата трябва да са нечетни – 7, 9 , 11 и според вкусовите ви предпочитания е избора и на постните ястия, защото обредният хляб, плодовете, житото,чесъна и свещите са задължителни. Всички присъстващи около трапезата на Бъдни вечер стават заедно след приключването на вечерята, а трапезата не се вдига, за да могат духовете на нашите близки да я споделят. Коледните подаръци са под елхата и изчакват следващия ден Коледа, за да бъдат разопаковани.

Бъдни вечер развихря въображението на домакините както в кулинарията, така и в декорацията и умението на всички ни да направим празника незабравим. Съвременната версия за Бъдни вечер е дело на всеки от нас. А Православната ни църква да стане по-гъвкава в поднасяне на вярата за бъдещите поколения.

Бъдни вечер е и ден за равносметка на отминаващата година, един шанс да преосмислим живота си, да променим отношението към заобикалящите ни, да намалим 10-те смъртни гряха и да помним, че Господ Бог е жертвал собствения си син за изкуплението им. Бъдни вечер, наричана както и Малка Коледа е за всички нас предвестие за ново раждане не само на Иисус Христос, а раждане на мъдрост, милосърдие, търпение и един нов живот, който е във вашето тяло, за който вие се грижите в добро и зло, за да пребъде във вечността!

Няма коментари:

Публикуване на коментар