петък, 25 март 2011 г.

Ивановден

Ивановден е празник все още празнуван от много именници, кръстени на Свети Иоан Предтеча и второто почитано име при избора ни на имена. Празникът е почит към Светията познал и посочил Божия син, последния старозаветен пророк, който кръщава Иисус в р. Йордан. Традициите в малката ни страна са различни относно празника Ивановден, но всички го почитат и като покровител на младото семейства, кумството и побратимството.

На този празничен ден всеки е добре дошъл в дома на именника, кума и трапезите са с традиционната обредна пита, пълнена кокошка, баница със сирене, салата от кисело зеле, ь червеното вино и греяна ракия допринасят за веселото настроение на душата и тялото – на кръщене като на кръщене! Празникът е известен и празнуван с желание от всички, а за мен е свързан и с благодарност към Кръстителя свързал името си със съпруга ми и Божия дар - нашия сладък внук Иван продължаващ традицията на много родители и макар далеч на този ден желая на всички здраве, дълголетие, късмет и изпълняване на всички техни мечти – Наздраве!

Днес празникът е възпят от много певци, а текстовете на песните са написани с дълбоко чувство и почит към именниците, за които ние милеем. Празникът Ивановден е почитан и с продължаващото къпане на именника носещо му здраве, което е нужно на всеки от нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар