петък, 25 март 2011 г.

Коледа

Коледа и Великден са най-почитаните български празници и запазили част от традициите и с тънка линия на съвестни и благородни хора, поддържащи някакво изповедание, защото за Иисус Христос. Всички сме божи човеци и праведни и грешни. Коледа е и празник на веселието, добротата, прошката, милосърдието и всичко това назоваваме като Голямото Коледно Чудо.

Историята на празника в общи линии сме чули от бабите ни, а пък ние ще предадем на внуците си, а коледната елха и свещичките са нашата почит към Рождество Христово. В мига на раждането пламва необикновена светлина и се явява Ангел, който съобщава на намиращите се пастири, че е дошъл Спасителят и те са първи от хората поклонили се на Бога – Син. Коледа е празник продължение на Бъдни вечер с тази разлика, че храната вече не е постна, а блажна и според традицията на всяко едно българско семейство.

Много от тях почитат празника си и с Коледна литургия, а пък други пренасят ритуала в домовете си чрез Коледния обреден хляб, Коледната баница с късмети, Коледните подаръци и свои индивидуални виждания относно Коледа. Празникът Коледа идва да освети душите ни и нашия земен път, да отвори очите ни към бъдещето и надеждата за по-добро здраве, благополучие и късмет, за идващата Коледа, на която пак ще направим равносметка на своя благочестив живот.

Коледа е празник на светлината, бликаща отвсякъде като една огромна Витлеемска звезда предшественичка на новото начало Рождество Христово.Усмивките не слизат от лицата ни и изразяват радостта ни както при вида на едно бебе, а това винаги носи щастие, което пожелавам на всички ни, божи човеци, независимо от цвят и вероизповедание и всякакви различия. Коледа - празникът на семейството да бъде за всеки от нас символ на обединението и не на разделението, за да може доброто във всеки от нас да ни топли в Коледната нощ, а коледният огън да гори и дава топлина на тези, които са сами в Коледната нощ.

Пожелайте си всички онези неща до които никой няма достъп във вашата душа и само Спасителят ще чуе, изпълни и не ще ви укори, завиди и прокълне. Весели Коледни Празници! ! !

Няма коментари:

Публикуване на коментар