петък, 1 април 2011 г.

Баба Марта

Празникът Баба Марта е предшественик на настъпващата Пролет, а обредността на празника е запазена като на 1-ви март се завързват мартеници от бял и червен конец, които ви даряват сила, здраве и дълголетие. Празник с име на жена и то Баба неминуемо води до проблеми, защото суетата им е пословична и в не малка степен непостоянната ведрост на духа е доказателство за това.

Легендата за Баба Марта гласи, че тя е сестра на двамата люти братя Януари и Февруари и последствията от техните лудории търпим през месец март, когато сестра им си го връща ту усмихната, ту намръщена, а понякога и вилнееща. Старите баби не бива да гневят Баба Марта, защото тя има различни методи за отмъщение и ще страдат внуци, деца и мъже. Затова на 9-ти март се пали огън и се прескача за да се разбудят змиите господарите на дома, кукувиците които с кукането си ни отброяват живота и имота, а мечките символизират силата и търпението за постигане на целите ни.

Празникът на Баба Марта на 25-ти март се нарича Благовец, защото всичките й желания от началото на месеца са изпълнени и като господарка на гореспоменатите животни тя им разрешава да излязат и изпълнят задълженията си с настъпването на Пролетта. Празникът Баба Марта се празнува и в съседните ни Гърция, Сърбия, Румъния и в някои части на Русия, което ни обединява в Източноправославната Църква.

Съвременните мартеници, съпътсващи празника имат различна визуализация и комерсиализация, но посланието за здраве и сила, за имотност и благост остават както и в началото на празнуването му. Празникът не бива да се свързва с именници и производните им, защото е почит към настъпващата Пролет и всички живи организми нуждаещи се от слънце и топлина, а за нас остават усмивките и слънчевите хора, родени през този месец, носещи новото Начало и Надеждата за по-добри дни!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар