петък, 1 април 2011 г.

Великден

Великден е празник на всички християни по света, но отделните църкви го честват по различен начин, защото е подвижен, затова 24 април 2011 година е Великден за Православната Църква. Този празник е традиционен и започва от понеделник веднага след Цветница, и Страстната седмица си има ритуал за всеки ден, като историята и съвремието имат своите символи. Страстната седмица е последна от Великденските пости и ние си припомняме последните дни на Иисус Христос от момента, в който влиза в Йерусалим с Осанна изречени от народа и Разпни го в края на неговия живот.

Празникът Великден в нашата страна за първите 3 дни е отреден пост и не се ядат храни с животински произход, а така също тези дни са характерни с Великденско празнично почистване на дома за здраве. Празничната Велика сряда е характерна и с тайната вечеря на Иисус с неговите апостоли и неговите думи, че един от тях ще го предаде – Юда е предателя, който довежда в Гатциманската градина палачите, а Божият син отдаден на молитвите си дочаква предателството. Велики четвъртък е денят, в който императорът произнася смъртната присъда и повелява Божият син да бъде разпънат на кръста, а вярващите в знак на почит на този ден имат строга забрана да не работят за предпазване от градушка.

Велики четвъртък е и денят, в който се боядисват яйцата и първото от тях е червено, а на малките деца с червеното яйце се боядисва челцето и хората постили досега пият само вода. Велики петък е ден на велики страдания за Иисус, защото по пътя за Голгота той е нарамил своя кръст, на който ще бъде окован, а народът унижава и обругава своя спасител. Трънен венец на главата и виковете на тълпата – Разпни го съпровождат последните му мигове от приковаването на кръста между двама разбойника и смъртта. Издъхва при слънчево затъмнение и земетресение, с което Господ изразил своята мъка по своя син и доказал на дело християнското учение.

Празнувайки Велики Петък отдадени на молитви и пост – само вода, в някои краища на страната се минава 3 пъти под ритуалната маса в църквата като това се прави за здраве на болни хора. Празникът Велика Събота е ден на майчина скръб и Света Богородица с други жени, носещи миро оплакват и погребват Божия син, а гробът е запечатен и императорската стража го пази. Празникът на този ден в наши дни започва с ритуално кадене и преливане с вода гробовете на нашите близки от жени и раздаване на боядисани яйца.

Велика Събота е и денят, в който се месят ритуалните хлябове, а тези които не са успели да боядисат яйцата в четвъртък могат да го направят и на този ден. Вечерната молитва в църквите започва в 22 часа, а в 24 часа водещият на ритуалната църковна церемония обявява Христовото възкресение и камбаните бият за неговото небесно възнесение. Постите приключват и може да се яде агнешко и всякакво месо, а децата започват чукането на боядисаните яйца и хапване на вкусен козунак.

Христос Возкресе и за нас!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар