петък, 1 април 2011 г.

Лазаровден

Празникът Лазаровден е с непостоянна дата за празнуване, но винаги е в събота и 8-мият ден преди Великден, а това се случва, защото този Великден се определя по лунния календар – не по слънчевия. Важната информация, която е оформила и традицията през вековете, че Иисус Христос е направил чудо като е възкресил Лазар - негов домакин и последовател на четвъртия ден от неговата смърт.

Празникът е с християнска насоченост и израз на благодарността, здравето, щастието и берекета, към всяко живо съществование, което разцъфтява в началото на Пролетта. Характерното за празника е лазаруването на момичета от 10-годишни до по-големи и те не трябва да са омъжени или сираци, а песните, които се пеят са в прослава на всеки дом.

Лазарица е момиче, което е чисто облечено с народна носия, а на главата й е поставен венец от върбови клонки и лазарувало момиче според преданията винаги се омъжва, а змей-горянин не може да отвлече. Празника Лазарица е и за момците, които на този ден оглеждат момите и си избират бъдещата изгора, а пропуснат дом го чака нещастие. Стопаните на този ден даряват лазарките с яйца, плодове и пари като благодарност за почитта към дома и труда на стопаните през годината, а събраните яйца от празника се боядисват на Великден.

Празникът Лазаровден все още присъства в културната ни съкровищница и се празнува по-често по селата, а учителите в детските градини са основен фактор за запознаване на нашите малки деца с традицията. Празникът има и друга символика, а тя е продължение на пред Великденската и Възкресението на Иисус Христос за изкуплението на човечеството!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар