събота, 2 април 2011 г.

Атанасовден

Празникът на 5 – 18 януари по грегорианския и юлиански календар е посветен на св. Атанасий и този от братята близнаци е заслужил почитта на поколенията с достойни дела в името Господне. Празникът на св. Антоний е на 4 – 17 януари и винаги се почитат тези свети мъже като бащи на чумата, шарката и синята пъпка, тъй като болестта се появила на техния рожден ден, но и като покровители на ковачите защото според друга легенда те измислили ковашките клещи.

Според църковните предания двамата братя се борят против арианската ерес и достигат до архиепископи и тъй като нашия народ обича да допълва верската си култура от дълбока древност Празнувайте тези двама светии независимо от легендите. Празникът против болестите непременно почетете със содена питка, намазана с мед и набодена с вилица, за да не се дупчат децата от шарка, а пък жените не бива да предат, плетат и шият, не варят боб и леща.

Свети Атанасий е празникът известен и с други имена като – Сред зима, или Иди си Зимо - Идвай Лято, защото свети Атанасий обличал бяла копринена риза, яхвал белия си кон и се качвал на Балкана, за да произнесе тези сакрални слова. Малката ни Родина е известна със своите сънародници като хора със своя индивидуалност и по тази причина и празниците на двамата светии е с различни поверия, но и с различни ритуали в тяхна чест. Празникът свети Атанасий, който е посветен и на ковачите, се почита с богати трапези като в миналото тези хора са клали овни или биволи в чест на своите патрони, а в северна България се палят огньове и се прескачат, за да се изгони болестта.

В южна България поверието гласи, че свети Атанасий заравя глава в земята и по този начин тя се затопля и Лятото по-бързо идва. Празникът свети Атанасий се празнува най-вече от именниците кръстени с това или производни на него име, което от гръцки значи Безсмъртен, и ни спестява банални пожелания защото истината се корени в името им. Наздраве!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар