събота, 2 април 2011 г.

Свети Валентин

Свети Валентин е католически празник, за който легендите също са различни, но преобладават тези в които Валентин е свещеник по време на император Клавдий ІІ. По негово време се водели много войни и мъжете не искали да воюват, защото искали да бъдат със семействата и жените си. Императорът забранил браковете и така се появил свещеникът Валентин, който тайно бракосъчетавал влюбените. Силно вярващ в Христовата вяра той помагал и на болните с молитвите си, за което научил надзирател в затвор с болна сляпа дъщеря. Свещеникът неведнъж посетил девойката, но молитвите му не помагали за изцелението, а помогнали да се влюбят двамата млади. Тайната на свещеника относно вярата била разкрита и той бил вкаран в затвора, в който бил надзирател бащата на неговата любима, а притесненият човек не знаел как да му помогне.

Валентин помолил за лист хартия и мастило, за да напише писмо на дъщеря му и да го предаде след като бъде екзекутиран. В мига, в който тя отваря писмото се случило чудо и тя прогледнала, а първото нещо което видяла бил жълт минзухар и надпис – от твоя Валентин. Това е поводът този свят човек да заслужи почитта на хората и провъзгласяването му за светия, а 14 февруари да празнуват всички влюбени под покровителството на свети Валентин.

Празникът през вековете се е съхранил и дори е преминал в други вероизповедания и земни ширини, защото за Любовта няма граници и религии.Шоколадовите бонбони, подаръците във вид на сърчица и червеното вино са съпътстващи атрибути по време на целия празник Свети Валентин, който закриля влюбените, а на този ден всеки да види усмивка в очите на партньора си и да получи целувка, която да се помни!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар