петък, 1 април 2011 г.

Петровден

Петровден – празник посветен на Свети Петър - пазител на райската градина и не напразно в народните вярвания той се представя като ключаря на Рая и Ада. Празникът Петровден е летен и в много краища на страната предшества жътвата и е край на 40-дневни летни пости, а трапезата в чест на празника е почетена от младо тазгодишно пиле и ябълки Петровки.

Свети Петър като основоположник на Християнската църква и верен апостол на Иисус Христос остава в историята като твърд и верен последовател на Христовата вяра. Празникът по църковните канони е и за Свети Павел, тъй като те са равнопоставени пред Бога, но свети Павел се празнува на 30 юни заедно със събора на всички Апостоли. Празникът за Свети Петър по църковните обичаи е почетен от обреден хляб и ябълки, които се раздават на живите за здраве, а майките загубили деца на този ден знаят, че и на тях е разрешено да хапнат от райския плод.

Празникът за именниците е според лятното време и обикновено е навън с много веселие и пожелания за каменна твърдост и постоянство, а тъй като денят е известен и с големи дарения за църкви и манастири, за децата от сиропиталищата и за бедните, църковните урни събират и разпределят парите. Много църкви и манастири с името на Свети Петър на този ден получават огромни дарения от хора с имена като Петя и Петър, Петрана и Камен - тъй като от гръцки името означава камък и така празникът отваря и сърцата ни за благородни дела. Празник – Петровден за всички! Наздраве!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар