петък, 1 април 2011 г.

Петльовден

Петльовден е празник на мъжката сила и плодовитост, а така също официално признание за мъжа и неговата роля във възпроизводството ни и увеличаване на човешката раса. Празникът е възникнал по време на турското робство и най-вече се чествал в източна България, където много от майките загубвали синовете си, а еничарите попълвали редиците на ордите си от свидните им рожби. Празникът Петльовден е възникнал от отчаянието на една майка, която заколва петел, а с кръвта от главата му слага кървав знак на портата на дома си и еничарите не отвеждат детето, а на нас и до днес остава изводът, че майчината любов е всеобхватна.

Момците и до днес на този ден са на почит, а празникът се празнува в цялата страна като курбана от Петела е задължителен, и кървавият кръстен знак на челата им напомня повода за поставянето му. В различните ни краища има различна традиция относно приготвянето на празничната трапеза, но петелът е задължителен и заколването да е на прага и кръвта да се вижда, а перата му се съхраняват, защото съществува вярване в тяхната чудодейна сила при болести.

Празникът Петльовден, както и другите ни църковни празници има две дати, както по юлианския, така и по грегорианския ни календар, а тъй като в началото сме били езичници сме запазили тази си черта да приемаме и чужди вярвания, традиции и нрави. За този ден през вековете остава и легендата за чудодейните възможности на петела, който със сутрешното си кукуригане прогонва злите духове и съобщава на стопаните на дома, че могат да излязат и изпълнят работата за деня с неговата благословия.

Напомняйки за езическото ни минало не можем да не отбележим, че в съвремието ни този празник има и друго значение - Празникът на Хомосексуалните наши събратя. Независимо от половите ни предпочитания желаем на всички весело празнуване, а пожеланията за здраве са искрени и наздравицата с вино винаги узаконява истината!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар