петък, 1 април 2011 г.

Месни Заговезни

27-ми февруари е един от църковните подвижни празници преди Великден и се нарича Месни заговезни. Празникът е предшестван от Задушница в памет на вярващите християни през вековете, а Неделята – Месопустна припомня деня на Страшния съд и възмездието за греховете ни в отвъдния свят. Празникът е последният ден преди Великите пости, в който се консумира месо и най-вече кокошка, а в наши дни и други месни ястия, защото традициите се запазват от силно вярващи хора, обречени на Бога.

Вечерта на Неделя Месопустна е празник с трапеза от гореспоменатите меса и по традиция семейството да е около нея, защото дните до Великден се пости. Седмицата до Сирни заговезни е изпълнена със забавления и се консумират храни от млечни продукти, но не може да се отрече лечебния ефект от този празник. Природата ни е доста лакома и това е шанс да се пречисти не само тялото ни, но и едно духовно пречистване, в което ще открием ползата от добродетелта, благородството и добронамереността към ближните.

Празникът Месни заговезни за всеки от нас е изпитание на великото чувство за прошка към себеподобните и седмица за размисъл преди Сирни заговезни, когато можем да покажем великодушие и смиреност към родители, кръстници и по-възрастни роднини. Празникът Месни заговезни в различните краища на страната ни има и свои допълнителни елементи, но като цяло се празнува от всички православни и католици християни – Наздраве за Празника!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар