събота, 2 април 2011 г.

Трифон Зарезан

Празници в нашата родина има много и свети Трифон Зарезан – 1 февруари е един от тези зимни празници. Празникът има христианско традиционно честване и е отговор на почитта ни към достойните хора дали живота си в името на тази вяра, а така също и относно техни гениални лични качества. Свети Трифон е заслужил своята благодарност от признателните хора, излекувани от него – лечителя, който им давал и християнската вяра по дългия път на изцеление. 17-годишен той излекувал дъщерята на император Гордиан, чиято благодарност към лечителя e богато заплатена, а няколко години по-късно неговият наследник на трона унищожил посредством изтезания много христиански вярващи в това число и Трифон умрял от раните си, но с Христова молитва на уста.

Празникът свети Трифон се почита най-вече от лозарите, кръчмарите и градинарите, за тях той е лечител и закрилник. Историческото проследяване на празника свети Трифон Зарезан ни довежда и в една по-съвременна реалност, за която традицията в различните райони на страната ни е различна, но обединяващото е ритуала по зарязване на лозята и допълнителното име на светията Зарезан.

Празникът започва с ранното ставане на стопанката омесване, опичане и украсяване с лозово листо на обредния хляб, сваряване на пълнена кокошка и всичко това се слага в шарени дисаги с бъклица от най-хубавото вино на стопанина и той се отправя към лозето за зарязване на лозите. Обърнат на изток и посрещайки слънцето стопанина зарязва три лози, от чиито клонки плете венец и слага на калпака. Празникът по традиция продължава с пръскане на светена вода на лозите за плодородие и берекет, а стопаните и от другите лозя избират Цар Трифон – Зарезан да царува над лозята, затова той е имотен и избирането му е съпроводено с правене на обща трапеза. Празникът продължава с обилна трапеза, а виното се лее без мяра в името на светеца покровител, за което именниците благодарят и благославят.

Наздраве с пълна чаша вино и името на Празника – Трифон Зарезан!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар