събота, 2 април 2011 г.

Сирни Заговезни

Сирни заговезни е празник, на който всички искрено вярващи в Бога могат да отворят чистите си души и да простят непростимото. Свещениците позволяват да се целунат иконите на Бога Отец, на Бога Син и на Светата Майка Богородица като символ на Божествено опрощение.

Празникът Сирни заговезни напомня на всеки от нас независимо от финансовите ни средства и независимо от постиженията ни в земния живот, че има друг преди нас живял и видял повече от нас, който може да ни прости невежеството и да даде на душата ни мир. Сирни заговезни в някои райони на страната ни се празва и като ден за прогонване на лоши духове и лоши мисли обсебили душата ни и за това в тези райони празникът е осветен с огромни огньове и маскарад със закачки против обсебените.

Трапезата на този празник е от млечни храни и риба, а виното съпътства Прошката и за това Наздраве!!! При изреждане на традициите в отделните райони на страната не бива да пропуснем хамкането на бяла халва или варено яйце, а конеца, на който се завързват се нарича от най-възрастния мъж в семейството, за здраве и берекет, след което се изгаря.

Празникът Сирни заговезни тази година се чества на 6 март и всички ще бъдем изкушени от обилни трапези, дублирани и с още един национален празник на страната 3 март – денят на Освобождението. Празнувайте и искайте Прошка от сърце!!! Хамкайте и хапвайте, защото след тази седмица започва Великденския пост и не са позволени сватбите и всички весели масови тържества за вярващите, а за невярващите греховете не са проблемни. Празникът е за всички!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар