събота, 2 април 2011 г.

Свети дух

Празникът Свети дух е традиционно религиозен и е за хора, които са отдадени на Христовата вяра и нейните канони, а за много от нас той се почита като задължителен семеен празник. Всеки ден от календарната ни година е посветен на заслужил с делата си наш предшественик и провъзгласен за светия в знак на благодарност от вярващите в Христа. Празникът на Светия дух е рожденият ден на Христовата църква и е предначален, защото това е извора на живота и природата.

Плодовете на Светия Дух са – любов, радост, мир, дълготърпение,благост, милосърдие, вяра, кротост и за това на иконите Светия Дух е над главите във вид на Гълъб, на Бог Отец и Бог Син. Празникът е винаги в понеделник и е след Петдесетница – Христовото възкресение, а легендата е свързана с явяването на Светия дух във вид на огнени езици и с тях обдарил Апостолите и Света Богородица за вярата и молитвите отправени към Бога Син. Видимо доказателство за съществуването му е проговарянето на чуждоземни езици на неговите Апостоли и всички които били около тях разбрали произнесената проповед от Свети Петър.

Празникът е известен и с покръстването на нови 3000 души повярвали в Божието слово и коленопреклонните молитви във възхвала и благодарност за това Божие Чудо, което ни обединява като завършено цяло. Празникът на Светия дух е празник на различните умения, които притежаваме и които ни различават не само по външност, но и по Божията повеля на Земята. Празнувайте и се веселете, защото живи и мъртви на този ден са благословени и никога не отправяйте хули към Светия дух, защото те не се прощават както на този, така и на отвъдния свят!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар