събота, 2 април 2011 г.

Денят на Свети Харалампий

10 февруари се празнува от много вярващи като денят на Свети Харалампий - покровител на пчеларите и пчелите и лечител на всички болести. Празникът е посветен на още един последовател на християнското учение и доживял до дълбока старост в полза на хората с лечителските си умения.

Преданието, което е останало за поколенията е за 100-годишен старец магнезийски епископ, който не се страхувал от започналото поголовно избиване на християните, а продължил да чете молитви на вярващите в Христа. Властниците го заловили и изправили пред съд, който му отредил смъртна присъда, а палача не могъл да го убие защото с молитва на уста той предал душата си на Бога.

С целия си праведен живот той е заслужил достойно мястото си на светия от благодарните хора и празнувайки днес много от тях благославят името, което носят като Валентин, Валя, Харалампий, всички те закриляни от покровителя свети Харалампий. Празникът в българския народен календар се нарича Хараламповден и Чуминден, а вярващите месят питки и пекат намазани с мед, след което раздават за здраве на всички в къщата!!! Наздраве на именниците и от здраве да не се отърват!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар